Termékek Menü

5+1 TIPP, hogy elkerüljön a karácsonyi hiszti

1. No more összebújás meleg takaró alatt? Iktass be időt magatokra!

Tipikus kép a téli ünnepekre a meleg kockás takaró alatt összebújó pár, forró teával a kezében, háttérben a karácsonyfa. Neked pedig a tipikus kép, hogy este 9 után kidőlsz a kanapén, betakarózni már nincs kedved, háttérben a karácsonyfa. Egy pohár bor azért jól esik ilyenkor is, nem? Legalább senki nem akarja megkóstolni, kiverni a kezedből vagy éppen akkor történik valami nagyon lényeges, amikor szádhoz emeled a poharat.

Adj Magadnak egy kis időt, hangolódj rá az együtt töltött időre. Ha a gyerek lefeküdt és szükséged van rá, 5 percig maradj magadra, rendszerezd az aznap történteket és raktározd el, utána sokkal jobb kedvvel bújsz majd a párod mellé. Megszűnik a tele-a-fejem szindróma, sőt képes leszel elvonatkoztatni is a gyerektémától és másról beszélni, mint a szokásos mit-evett-mennyit-aludt-mit-csinált téma. Ez mindenkinek jól esik majd!

Ha későnfekvő gyereked van, tedd őt este babahintába és használjátok ki ezt az időt. Bujjatok össze, beszélgessetek, vacsorázzatok. Minimum 20 percetek lesz egymásra ebben az időben, ez sem rossz, nem igaz?

2. Szelektáld az elvárásokat. Ünnepelj!

Mindenki programot csinál Nektek? Mondj nemet! Ha úgy érzed, nem fér bele, mondhatsz nemet, senki nem fog megsértődni. A Karácsony Nektek is csak 4 napból áll, ebből az egyik félig eltelik készülődéssel, díszítéssel, maradt 3 és fél nap. Ezt úgy osszátok be és arra szánjatok időt, aki igazán fontos. Ha az ünnep a kötelező látogatásokról szól, ami tényleg kötelező és nem szívből teszed, akkor rutin-karácsony, fél lépést sem tettél magadért.

Vond össze az együttléteket, amennyire lehet, hogy megmaradjon mindenki nyugalma. A szervezésre fordított időt meghálálja a Te időd!

3. Semmire se lesz időd? Tervezz!

Még ráérsz, van időd megtervezni mindent. Vond be a családot is, hogy ne utólag legyen módosítás a terveidben. Az ajándékokat is időben gondold ki és vedd meg, hogy ne maradjon utolsó napokra. Bevásárlás, menü, minden megtervezhető előre és tudni fogod, mire számíthatsz. Így is közbejöhet bármi, kicsivel jöhet egy betegség, fogzás, egy dacos nap és máris módosul a terv.

A majd megcsinálom, ha lesz időm típusú szervezés gyerek mellett nem vezet jóra, olyankor mindig utolsó napra marad minden és tényleg hullamód dőlünk ki Szent este.

Tervezz, szervezz, csináld!

4. Jövés-menés okozta hiszti? Kerüld el!

Még nekünk, felnőtteknek is fárasztó a sok vendég, a túl sok kaja, ember és utazás. Hát akkor a piciknek? 

Próbáld meg leszervezni, leosztani a rokonokat és barátokat. Ha azzal telik minden nap, hogy vendégeket fogadtok vagy idegen helyen vagytok, egy kicsi túlságosan kizökken a ritmusból és nagyon nehéz lesz visszarázódni, elcsendesedni.

Ezt legnehezebben az érti meg, akinek nincs vagy már régen volt kicsi a gyereke és megfeledkezik arról, hogy kisgyerekes házban valamilyen rendszer szerint élnek az emberek általában. Finoman jelezd, hogy alvás van/lesz, mindenki érteni fogja. Reméljük :)

5. Vedd kezedbe az irányítást. Kérj segítséget!

Ha a családban Te vagy A kisgyerekes, akkor az a legjobb, ha te határozod meg az időpontokat, mert akkor a ti ritmusotoknak megfelelően alakul a helyzet. A saját tennivalóid úgyis olyan időben teszed, amikor a kicsi alszik és ha több időre van szükséged, kérj segítséget! Egy óra is sokat számít és sokan babáznak szívesen egy órát. Ha nincs a közeledben nagymama, akkor barátnő, szomszéd, akiről tudod, hogy szívesen babázna, segítségedre válik. 

Kérj, merj kérni, az Neked is hasznos és lehet, hogy másnak is örömet okozol azzal, ha segíthet.

+1. Hogy kerüld el a "semmi extra" típusú ajándékokat?

Valóban nem könnyű egy babának karácsonyi ajándékot választani. Ilyenkor ideális eseten már minden családtagod megkérdez, hogy "és a picinek mit hozzon a Jézuska?" Neked sem túl hasznos, ha a huszonötödik csörgőt, zörgőt, itató poharat és előkét vagy a majd később jó lesz foglalkoztatókat, játékokat, aminek pillanatnyilag semmi haszna, valóban...

Mindenkinek segítség és örülni fognak, ha kérsz. Ha elmondod, minek örülnétek legjobban, mi az, amire szükségetek van. Nekik egy gonddal kevesebb, nekid pedig őszinte, örömteli mosoly, mert az lesz a csomagban, aminek hasznát veszitek.

Kérj babahintát a családtól! Azzal a picit is megajándékozzák, de Téged is, nyugalommal és magadra fordítható idővel.

Boldog, örömteli várakozást kívánok Neked, igazi, fahéjillatú, csillogó perceket!

Tartalomhoz tartozó címkék: cikk
blog comments powered by Disqus