Termékek Menü

5 ok, amiért hintázz és hintáztass

5 ok, amiért hintázz és hintáztass

Egy kisbaba rengeteg hasznos, hasznosabb, még hasznosabb és csomó teljesen felesleges dolgot kap, miután megszületik.

Biztos mindenhol ott egy doboz, a Marika néni által fontosnak és nélkülözhetetlennek tartott bigyókkal, és a sosem látott Manci nénitől örökölt szintén nélkülözhetetlen vackokkal.  

Haszna nincs, kidobni nem lehet, mert mit szólnak, úgyhogy csak dagad a doboz. Persze az relatív, hogy kinek mi a felesleges… mindenkinek más, tehát ha te azért vagy itt, hogy ötletet szerezz, mit vigyél ajándékba az újdonsült babának-mamának. Javaslom, egyszerűen kérdezd meg!

Persze ha rám hallgatsz, egy babahintával nem lőhetsz mellé! Azt is megmondom, hogy miért:

  1. Szünet! – nem csak a babának

Bizony egy babával nem mindig könnyű az élet és néha jól jön egy kis idő, amikor nem (csak) vele kell foglakozni. Kiváló lehetőség erre egy babahinta, amiben úgy ringatózhat, mint az anyaméhben, miközben tökéletes biztonságban van, hiszen nem tud kifordulni belőle. Szintén hatalmas segítség lehet hasfájás esetén is,ha anya és apa karja is elfáradt már, könnyebbséget adhat egy hinta, melyben a háborgó babapocak is elnyugodhat.

  1. Nullától száz éves korig - hintázni JÓ

A hintázásban az a legszebb, hogy nincs korhatár. Ugyanúgy élvezi az újszülött, mint élvezheti egy nagymama is. A babahintában, kezdetben fekve, majd amikor már magától ül (és szigorúan csak akkortól!), ülve is elhelyezheted a babád. Egy jó hinta, a felfüggesztésnek köszönhetően nem csak előre-hátra, de oldal irányba is mozgatható, illetve egy rugó segítségével, akár fel-le is.

  1. Javítja a szem-kéz koordinációt

Születéskor az újszülött látása még nagyon gyenge, néhány hét kell ahhoz is, hogy a legtöbb színt lássa. Ez az első hónapokban tovább fejlődik, a látás élesedik, a szemek megtanulnak összedolgozni.

Bár hat hónapos korra a színlátás és a látásélesség tökéletesen kifejlődik, a szem fejlődése még ekkor sem áll meg, hiszen szükség van a szem-kéz koordináció tökéletesedésére, a szemmel követés megtanulására és a fokozatos mélységlátás képességének kifejlődésére is a teljes értékű élethez.

Ez utóbbi kettőben nyújthat hatalmas segítséget a babahinta, hiszen a folyamatos mozgásával, a szemet munkára kényszerítjük, ezáltal a fejlődése hatékonyabb lehet.

  1. Fejleszti az egyensúlyérzéket

A magzat legelső „érzékszerve” az egyensúlyozó rendszer, ez létfontosságú a tartás, a mozgás, térérzékelés, időérzékelés szempontjából. Hatalmas a jelentősége abban is, hogy a bennünket érő egyéb ingerek, magasabb agyi szinte jussanak. Gondoljunk csak bele, milyen, amikor szédülünk, forog az egész világ és hirtelen minden értelmezhetetlen lesz. A hozzánk szólók, a környezet, és mi magunk sem tudunk jól kommunikálni.

Az egyensúly fejlődése már az anyaméhben megkezdődik és csak iskolás kor elején, 7-8 éves korban fejeződik be. Miért ne tennénk meg mindent, hogy ennek a rendkívül fontos képességnek a fejlődését segítsük. Nagyobb korban számtalan lehetőség van erre, körtáncok, bukfencezés, roller bicikli, de már egészen pici korban is támogathatjuk az egyensúly optimális fejlődését.

Ennek a módja pedig egyrészt a ringatás, másrészt a babahintában való hintázás, amibe már az egészen pici újszülöttet is beletehetjük.

  1. Elősegíti a jó koordinációs képességet

Az egyensúllyal párhuzamosan fejlődik a csecsemő koordinációja is. A kettő szinte elválaszthatatlan, a test megfelelő koordinációja nélkül nincs egyensúly, mindkettő kialakulása fontos a finomabb izommozgások, azaz a finom motorika kialakulásához, ami később az írás egyik alapfeltétele lesz.

Tehát a hintázás már újszülött korban is segíti a majdani jó koordinációs képességet az egyensúly fejlesztésével, később viszont, amikor a gyerek már maga hajtja a hintát (főleg ha nem kényszerítjük csendes-ülős hintázásra) a hinta hajtása összetett mozgás-koordinációt kíván. Ezért hasznos, ha a gyerek többféle hintát is tud használni, illetve ha van lehetősége és biztonságosnak érzi, hintázzon a gyerek akár állva is (ezt mindenkinek saját kompetenciája eldönteni, mennyire bízik a gyerekében). Különböző típusú hinták mind másként stimulálnak, más mozgást igényel a bennük történő lendület vétel.

Hintázz, hintáztass, fejlessz!

Tartalomhoz tartozó címkék: cikk
blog comments powered by Disqus